احساس داغی پا موردی نسبتا رایج می باشد. گاهی اوقات همراه با مورمور، بی حسی و حتی درد در آن ناحیه است. ولی، باید به این علامت توجه کنید. همیشه مشکل سلامتی جدی را نشان نمی دهد، ولی نباید نادیده هم گرفته شود.
فصول بروز این مشکل متفاوت است. در بیشتر موارد، به خاطر مشکلات عصبی پا می باشد. اما، نباید دلایل اصلی آن را حذف کرد. در هر موردی، احساس سوختن پا طبیعی نیست.
اگر حس سوختگی در پا دارید، باید به پرشک مراجعه کنید. اولین نشانه تغییر کفش در موارد خفیف است، یا در صورت شک در موارد شدیدتر، درخواست آزمایش روی سیتم عصبی و گردش خون می شود.
برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید با شماره تلفن های ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰ و ۰۲۱۲۲۷۸۰۷۰۲ تماس حاصل فرمایید.
علت داغی کف پا
عواملی ممکن است علائمی مانند مورمور یا داغی پا را ایجاد کنند. در اینجا در مورد برخی از علل رایج سوزش پا مطالب بیشتری گفته می شود.
- آسیب عصب محیطی: وضعیتی می باشد که در آن رشته های عصبی آسیب دیده اند، بنابراین فعالیت شدیدتر باعث ایجاد گرما و درد بیشتر می شود و معمولا همراه با بی حسی و مورمور می باشد. اکثر اوقات آسیب عصبی به علت دیابت است. درمان دیابت راه رفع داغی پا می باشد.
- مشکلات گردش خون: زمانی که تولید گلبول های قرمز خون افزایش می یابد، حس سوزش در پاها ایجاد می گردد. این امر باعث می شود خون غلیظ شده و مخصوصا هنگام خواب شبانگاهی، گرما ایجاد کند.
- مشکلات پوستی: گاهی اوقات، دلیل سوزش در درون بدن نیست، اما از مشکلات پوستی، مانند درماتیت، قارچ یا آلرژی می باشد که معمولا همراه با تاول، جوش، زخم یا بیماری های پوستی دیگر است.
- کمبود ویتامین B: پزشکان بر این باورند که کمبود ویتامین B12، B3، B1 و B6 به علت تغییر متابولیسم، رایج ترین علت سوز پا می باشند.
تمامی این دلایل می توانند اولیه یا ثانویه باشند. به عبارتی دیگر، آنها منبع مستقیم مشکل هستند یا می توانند نتیجه یک بیماری زمینه ای نیز باشند. مثلا، دیابت اغلب دلیل آسیب عصبی محیطی است.
حضور آسیب عصبی محیطی نیاز به ارزیابی حرفه ای سریع دارد تا از عواقب جدی و طولانی مدت جلوگیری کند.
دلایل بیشتر
دلایل زیادی برای ایجاد سوزش پاها وجود دارد، ولی کمتر از دلایل بالا رایج می باشند. برخی از آنها ممکن است به صورت زیر باشد:
- تغییرات هورمونی: در روزهای قبل و در هنگام قاعدگی، ممکن است خانم ها احساس گرمای بیشتری در پاها کنند.
- مشکلات عصبی: بیماری های ستون فقرات یا طناب نخاعی باعث احساس گرما در پاها می شوند که معمولا همراه با درد پوستی است.
- پلانتار فاسئیت: فاسئیت یعنی التهاب غلاف یا نیام پا، بافتی که از انگشتان پا تا پاشنه در کف پا کشیده شده است. این بیماری باعث ایجاد آزردگی و سوزش در هنگام راه رفتن و دویدن می شود.
- عفونت ها: میکرواورگانیسم های مهاجمی که باعث التهاب در اعصاب محیطی می شوند درد، مورمور و داغی را در این ناحیه ایجاد می کنند. این مورد در بیماری های هرپس زوستر، منونوکلئوز و سندرم گلین بار رخ می دهد.
- سندرم کانال / تونل تارسال: زمانی که عصب تیبیا در تونل تارسال کف پا تحت فشار قرار می گیرد، این اتفاق می افتد.
- سندرم جیتلمن: بیماری ناشی از سطح پایین منیزیم و پتاسیم می باشد.
- ام اس: مانند سایر علائم مرتبط با ام اس، علت سوزش کف پا مربوط به تخریب میلین در سیستم عصبی مرکزی و به احتمال زیاد در طناب نخاعی است.
تشخیص داغی کف پا
اگر حس سوزش ناگهانی و سریع بدتر شد، پزشک ممکن است در خواست تست های خاصی را بکند. برخی از معمول ترین این تست ها شامل موارد زیر هستند:
- الکترومیوگرافی (EMG): این تست شامل قرار دادن پروب روی پوست و ثبت فعالیت الکتریکی درون عضلات می شود.
- تست هدایت عصبی: این تست به تشخیص توانایی اعصاب در انتقال سیگنال ها کمک می کند و شامل اندازه گیری پاسخ عصبی بعد از تحریک نیز می شود.
- تست ها آزمایشگاهی: ممکن است پزشک پیشنهاد تست ادرار، خون یا مایع نخاعی را برای تشخیص علت سوزش پا بدهد و همچنین ممکن است شامل آزمایش خون اولیه برای بررسی سطح ویتامین ها در بدن باشد
- بیوپسی عصبی: وقتی موارد دیگر کاملا بی فایده به نظر می رسند، برخی پزشکان بیوپسی عصبی را پیشنهاد می دهند که فقط در موارد نادر رخ می دهد و شامل حذف قسمت کوچکی از بافت عصبی و آنالیز اطلاعات آن و کشف علت گرمی پا می شود.
درمان هایی برای رهایی از داغی کف پا
پاها مسئول حمل وزن بدن می باشند، بنابراین، هر چیزی که اشتباه باشد باید فورا بررسی شود. داغی پاها یکی از این حالات می باشد که اغلب نادیده گرفته می شود. هر چند داغی کف پا ممکن است مسئله ای جدی نباشد، اما هنوز باید از برخی درمان های خانگی برای رفع این حس اطلاع داشت.
زردچوبه
زردچوبه به عنوان یکی از بهترین عوامل درمان خانگی می باشد و همچنین برای ایجاد تسکین سوزش پا نیز مناسب است. هم می توان به طور مستقیم آن را به صورت خمیر روی ناحیه مورد نظر قرار داد و یا با آب و شیر میل کرد. زردچوبه به بهبود گردش خون، سپس کاهش التهاب و کنترل داغی پاها کمک می کند.
آب یخ
ساده ترین راه برای تسکین موقت سوزش پا به طور طبیعی، غوطه ورکردن آنها در آب یخ است. این کار در مواردی مفید است که داغی پا به علت استفاده بیش از حد، آسیب وخستگی پا باشد. با این حال، باید در مورد اریترومالژیا (بیماری که با داغی اندام های تحتانی مشخص می شود) از این روش اجتناب نمود. زیرا در عوض بهتر کردن وضع درد را بیشتر می کند.
آب گرم
آب گرم نیز می تواند برای غوطه ور کردن پا به منظور رهایی از داغی آنها استفاده شود. آب گرم جریان خون را هدایت می کند، فشار عضلات را کاهش می دهد و به آنها اجازه می دهد سریعتر ترمیم شوند. آب گرم قطعا در مواردی که مشکلات گردش خون و صدمه علت داغی پا است، درمان خانگی مفیدی می باشد.
استفاده از نمک اسپوم
استفاده از نمک اسپوم برای ماساژ دادن کمر و بدن رایج می باشد، زیرا به عنوان تسکین دهنده کلی دردها و سفتی ها شناخته می شود. بنابراین، استفاده از آنها برای پاها می تواند روش خوبی برای درمان داغی پا باشد. مقداری آب ولرم در داخل وان ریخته و نصف فنجان نمک اسپوم را داخل آن بریزید. برای انجام این درمان خانگی و رهایی از داغی پاها، پاهای خود را به مت 15 دقیقه در آن قرار دهید.
مکمل ویتامین B3
ویتامین B3 نقش مهمی در بهبود گردش خون و تقویت استقامت عصبی دارد و هر دو می توانند عواملی باشند که داغی کف پا را رفع می کنند. استفاده از ویتامین B3 به عنوان درمان خانگی می تواند شامل مکمل رژیم غذایی همراه با گندم، سبزیجات، حبوبات، ماست، شیر و زرده تخم مرغ باشد.
ماساژ پا
ماساژ پا به طور مرتب به مدت 15 الی 20 دقیقه در روز می تواند در تسکین فشار مفاصل مفید باشد و خستگی ساعات زیاد کاری را رفع کند و همچنین این کار باعث رفع داغی پا می شود و اجازه می دهد آنها به سرعت درمان شوند. برای ماساژ پا می توان از روغن های ضروری استفاده کرد، زیرا در هنگام تسکین درد و آزردگی، هم ترازی پا را نیز بهبود می بخشند.
ورزش
زمانی که پاها سوزن سوزن می شوند، احتمالا ورزش کردن آخرین چیزی باشد که می خواهید انجام دهید. با این حال، دویدن معمولی و تند یا به طور ساده پیاده روی قدرتی سلامتی کلی را بهبود می بخشد و جریان خون را در بدن تقویت می کند.
این کار نه تنها به پیشگیری از داغی پاها کمک می کند بلکه اگر در حال حاضر علائم این وضعیت را داشته باشید را نیز درمان می کند. بهترین گزینه پیاده روی بر سطح نرم مثل شن و سبزه می باشد.
کفش مناسب بپوشید
آزردگی پاها اغلب می تواند با پوشیدن کفش مناسب برطرف گردد. کفشی که انحنای کمکی مناسب دارند و تنگی یا گشادی ندارند می توانند به حذف مشکل داغی پا کمک کنند. پوشیدن کفش و جوراب تمیز و خشک نیز راهی برای جلوگیری از مشکلات پوستی که می توانند منجر به داغی پا بشوند، می باشد.
همچنین می توانید از ارتزهای درمانی آماده استفاده کنید یا ارتز های مخصوصی داشته باشید تا به رفع داغی کف پا کمک کند.
از داروهای ضدقارچی استفاده کنید
اگر مشخص شود که عفونت قارچی دلیل این داغی آزاردهنده است، باید داروهای ضد قارچی مصرف کنید. در بیشتر موارد، پماد موضعی یا مایکونازول به منظور از بین بردن عفونت به ناحیه عفونی مالیده می شود. در موارد شدید، داروی خوراکی ضد قارچی نیز به این درمان اضافه می گردد تا به رفع عوامل عفونی کمک کند.
درمان بیماری های زمینه ای
هنگامی که داغی در نتیجه عوارض جانبی بیماری مانند دیابت یا کم کاری تیروئید می باشد، باید برای تنظیم درمان مناسب به پزشک مراجعه فرمایید.