هر فردی در طول زندگی خود ممکن است درد در مفاصل زانو را به دلایل مختلفی تجربه کند . مراجعه به ارتوپد زانو پس از آسیب مفصل، تاندون و یا رباط زانو اولین اقدامی است که باید حتما برای تشخیص نوع عارضه، درمان و پیشگیری از شدت آسیب در نظر گرفته شود. بهطور کلی میتوان گفت تخصص دکتر ارتوپد در حیطهی سیستم حرکتی و عضلانی بدن میباشد. متخصص زانو در ابتدا سعی دارد با روشهای غیر جراحی مانند دارو، حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی برای درمان اقدام کند. و در صورت کارآمد نبودن این روشها، گزینهی جراحی را برای بیمار تجویز کند. امروزه با پیشرفت علم پزشکی جراحان ارتوپد از روشهای جراحی حداقل تهاجمی و با استفاده از تزریقات داخل مفصل در درمان زانو درد نتایج چشمگیری داشته اند.
برای انتخاب مناسبترین روشهای درمانی در بیمارانی که درد زانو را تجربه میکنند، متخصصان ارتوپدی زانو در کلینیک سلامت امید، در ابتدا استخوان، تاندون، عضلات و لیگامانهای تشکیل دهنده آناتومی زانو را ارزیابی میکنند. صدمه به هر یک از این قسمتها میتواند باعث درد، ضعف، بی ثباتی و التهاب زانو و منجر به کاهش قابل توجه دامنه حرکت و کیفیت زندگی شود. این کلینیک ارتوپدی پیشرفته با داشتن تیمی از متخصصان پزشکی که در زمینه تشخیص و درمان درد زانو تخصص دارند، قادر است مراقبت کامل در طول درمان را در مورد شرایط موثر بر زانو ارائه دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک سلامت امید با شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۸۹۸۴۴۴ –۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰ تماس حاصل فرمایید.
در چه صورت باید به ارتوپد زانو مراجعه کرد ؟
آگاهی از علائم زانو درد از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا اگر یک مشکل زانو در مراحل اولیه تشخیص داده شود و درمان شود، به جلوگیری از آسیب بیشتر و ایجاد درد مجدد زانو در آینده کمک خواهد کرد. به اشتراک گذاری این اطلاعات با ارتوپد زانو به آنها امکان میدهد بهترین مراقبتهای زانو را به شما ارائه دهند. اگر هر یک از علائم زیر برایتان اتفاق افتاده باشد، ممکن است مفصل زانو یا بافتهای اطراف زانویتان دچار آسیب شده باشد: در صورت داشتن هر یک از علائم هشدار دهنده زیر باید به ارتوپد زانو برای مشاهد وضعیت پا و نوع درمان مراجعه کرد.
ماندگاری بیش از ۴۸ ساعت درد
اگر درد مفصل زانو بیش از یک یا دو روز طول بکشد و مانع از راه رفتن شما به طور طبیعی شود، باید توسط پزشک معاینه شوید. برخی از دلایل درد در عمق مفصل شامل ناهنجاریهای مینیسک یا غضروف است که مفصل را پوشانده و از آن پشتیبانی میکند.مینیسک مانند کمک فنر در زانو عمل میکند. غضروف انتهای استخوانهای پا را میپوشاند تا امکان خم و صاف شدن و کشش زانو در هنگام راه رفتن و دویدن فراهم شود. ناهنجاریهای مینیسک یا غضروف نه تنها محدوده حرکتی مفصل را تحت تاثیر قرار میدهد بلکه ممکن است منجر به احساس درد عمیق زانو شود. فراتر از درد، پارگی مینیسک اغلب باعث صدا دادن و تق تق زانو (گاهی شنیدنی) میشود و و حتی ممکن است باعث احساس قفل شدگی زانو در حین حرکت و راه رفتن شود.
تورم بیشتر از ۴۸ ساعت ماندگار است
اولین چیزی که میتواند پس از یک آسیب حاد رخ دهد تورم در اطراف محل آسیب است. هنگامی که زانو آسیب دیده باشد، میتواند در اثر التهاب یا احتمالاً خونریزی در مفصل زانو، متورم شود. این تورم میتواند باعث درد و اختلال در حرکت زانو شود و همین امر باعث محدود شدن استفاده از زانو میشود. تورم معمولاً آشکار است و با چشم دیده میشود، اما گاهی اوقات تنهاممکن است احساس کنید که چیزی متورم است حتی اگر طبیعی به نظر برسد. تورم درون مفصل منجر به درد و سفتی زانو نیز میشود. ممکن است گاهی اوقات باعث صدای تق تق نیز شود زیرا تاندونها پس از اینکه از تورم در حالت جدید باشند ، بر روی یکدیگر قرار می گیرند.اگر احساس میکنید زانو تغییر شکل یافته یا نادرست است، حتما به ارتوپد زانو باید مراجعه کرد. این میتواند نشانه شکستگی یا دررفتگی باشد. این آسیبها باید به موقع ارزیابی و مورد بررسی قرار گیرند تا منشأ صدمات را برطرف کرده و از اثرات طولانی مدت جلوگیری کند.
عدم ثبات یا کاهش دامنه حرکت
کاهش دامنه حرکت میتواند به تورم در زانو و همچنین سایر آسیبهای مفاصل مرتبط باشد. اگر در محدوده حرکتی زانو مشکل دارید و این عارضه طی چند روز بهبود نمییابد، باید با پزشک خود مشورت کنید. بی ثباتی در مفصل زانو یا حسی که زانو خم شده و یا در جهت اشتباه حرکت میکند، ممکن است آسیب رباط زانو را نشان دهد. رباطهای زانو کار حمایت و ثبات مفصل را انجا م میدهند. اگر به دلیل آسیب دیدگی کشیده یا پاره شوند، بی ثباتی یکی از بارزترین علائم هشدار دهنده است. تفاوت در توانایی شما در تحمل وزن کامل بدن در یک پا، در مقایسه با پای دیگر ، از مواردی است که باید به ارتوپد زانو مراجعه شود. اگر شما هر یک از این علائم را دارید، باید برای یک ارزیابی و درمان کامل، به پزشک و یا متخصص پزشکی ورزشی مراجعه کنید. بسته به شدت و نوع آسیب، ممکن است شما به یک جراح ارتوپدی زانو نیاز داشته باشید.
روشهای درمان ارتوپد زانو برای زانو درد
متخصصین ارتوپد در ابتدا شیوههای بدون جراحی را برای بیمار توصیه میکنند. اگر این درمانها در کاهش درد و بهبودی وضعیت بیمار کارساز و رضایت بخش نباشد از روش جراحی بعنوان آخرین گزینه درمان استفاده میشود.
گرما و کمپرس سرد
هر دو کمپرس گرم و سرد میتواند در کاهش علائم درد زانو مفید باشد. اما درمانی که شما انتخاب میکنید بستگی به نوع درد شما دارد. اگر التهاب وجود داشته باشد، باید از کمپرس حرارتی خودداری کنید زیرا این وضعیت را وخیمتر میکند. گرما درمانی برای درد مزمن مانند آرتروز بهترین راه حل است. در صورت آسیبدیدگی ورزشی، کمپرس سرد را اعمال کنید.
فیزیوتراپی زانو
بر اساس ارزیابی وضعیت زانو، دکتر ارتوپد زانو یک برنامه توانبخشی در مورد چگونگی درمان درد زانو، از جمله مجموعه مشخصی از تمرینات زانو را برای شما تهیه خواهد کرد. بسته به شدت مشکل زانو، سن و سبک زندگی شما، درمانگر ممکن است روشهای درمانی را انتخاب کند:
- تمرینات قدرتی و تمرینات عملکردی، که به منظور افزایش قدرت، استقامت و عملکرد عضلات ساق پا (چهار سر ران و همسترینگ) طراحی شده اند. این به نوبه خود به حمایت از زانو و کاهش استرس در مفصل زانو کمک میکند.
- تحریک الکتریکی زانو در فیزیوتراپی باعث افزایش بیشتر قدرت عضلات پا میشود و میتواند به کاهش درد زانو کمک کند. برای افزایش استحکام، تکانههای الکتریکی توسط یک دستگاه ایجاد و از طریق الکترودها تحویل داده میشوند تا عضله اصلی زانو، یعنی چهار سر ران تحریک شود. این ممکن است در نگاه اول ترسناک به نظر برسد، اما واقعاً خیلی سریع و بدون درد است! برای کاهش درد زانو، الکترودها روی پوست قرار میگیرند تا به آرامی اعصاب اطراف زانو را تحریک کنند.
- متخصص فیزیوتراپی تعیین میکند که فعالیت بدنی شما پس از آسیب، تا چه حدی برای تسریع در بهبودی باید محدود شود. او همچنین میتواند پیشرفت عملکرد زانو در هنگام توانبخشی شما را اندازه بگیرد.
- فیزیوتراپیست شما ممکن است در برخی از موارد ماساژ تراپی را برای وضعیت زانوی شما مناسب بداند. و ماساژ میتواند علائم را به طور موقت برطرف کند، تحرک مفاصل زانو و ماهیچه ها را نیز بهبود بخشد.
- طب سوزنی بعنوان درمان شفابخش باستانی چینی که نیاز به قرار دادن سوزنهای کوچک در نقاط خاص “محرک” دارد، به طور خاص در مسدود کردن نقاط درد موثر است. این روش در کنار سایر اشکال درمانی، میتواند شدت وضعیت درد شما را کاهش دهد.
تزریق هیالورونات
مفصل زانوی سالم با غضروف محافظ پوشانده شده و توسط مایع غلیظ به نام مایع سینوویال ( مایعی غلیظ و لزج بین دو سر استخوانها)، سطح غضروف را لیز کرده و اصطکاک بین دو سطح مفصلی را کم میکند و به استخوانها اجازه میدهد تا بهطور یکنواخت در برابر یکدیگر سر بخورند. استئوآرتریت میتواند باعث تجزیه شدن غضروف و مایع سینوویال (به ویژه اسید هیالورونیک در داخل آن) شود. در نتیجه، استخوانها ممکن است شروع به آسیب دردناک در کنار هم کنند و منجر به کاهش تحرک شوند. تزریق هیالورونات یا مکملهای ویسکوزوئپی برای این منظور به خصوص برای درمان آرتروز زانو توسط سازمان غذا و داروی (FDA) تأیید شده است. به طور خاص، تزریق هیالورونات ممکن است برای بیمارانی که قادر به تحمل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نیستند، و همچنین برای افرادی که قادر به مدیریت علائم خود با NSAIDs نیستند، در نظر گرفته شود. در حالی که نتایج تزریق هیالورونات میتواند در بین افراد متفاوت باشد، این روش در تسکین برخی از علائم بیماران مؤثر است. مزایای کامل این درمان ممکن است برای چند هفته نشان داده نشود، اما پس از آن، اثرات تسکین دهنده درد میتواند به طور بالقوه برای چند ماه ادامه یابد. در مقابل، اثرات تزریق کورتیکواستروئید – یکی دیگر از معالجه رایج آرتروز زانو – معمولاً طی چند روز احساس میشود و تقریباً یک ماه دوام میآورد. به همین دلایل، برنامه درمانی درد زانو در بیمار ممکن است شامل تزریق کورتون و تزریق هیالورونان باشد.
داروهای ترمیمی
برخی از تکنیکهای پزشکی ترمیمی مانند تزریق پلاسمای غنی شده خون توسط ارتوپدین زانو برای درمان انواع مشکلات و صدمات زانو قابل استفاده است. این داروها از بدن خود بیمار تهیه شده و با حداقل فرآیند برای جداسازی فاکتورهای رشد غلیظ جهت تحریک بهبود در هنگام تزریق به محل آسیب ، انجام میشوند.
آرتروسکوپی زانو
آرتروسکوپی زانو یک روش با حداقل تهاجمی است که میتواند برای تشخیص و درمان برخی از آسیبهای زانو استفاده شود. جراحان ارتوپد زانو، آرتروسکوپی زانو را به عنوان گزینه ای برای انتخاب صدمات غضروفی، صدمات رباط و شکستگی، و کمک به برخی بیماران در جلوگیری از لزوم انجام اقدامات باز تهاجمی، ارائه میدهند .یکی از مهمترین مزایای اعمال جراحی آرتروسکوپی، تأثیر محدود آن بر روی بافتهای نرم اطراف مفصل زانو است. بدون نیاز به جابجایی دستی زانوی بیمار، جراح میتواند دیدگاههای مختلفی را در مورد مفصل بیمار – در داخل و خارج از آن کسب کند. هنگامی که جراح تشخیص داد که به ویژه ، چه چیزی با زانوی بیمار اشتباه است، اغلب در طی همین روش میتوان به مسئله پرداخت. به عنوان مثال، در طی آرتروسکوپی زانو، جراح میتواند:
- پارگی را در ACL یا MCL بیمار ترمیم کند
- لیگامانهای تقویت کننده زانو را بازسازی کند
- پینها ، پیچها یا سخت افزارها را برای تنظیم استخوان شکسته قرار دهد
- غضروف آسیب دیده را برداشته و روی سطح مفصل مفاصل صاف کند
جراحی تعویض زانو
جراح ارتوپد ممکن است عمل تعویض زانو را برای افرادی که در نتیجه یک وضعیت حاد مانند آرتروز یا آسیب دیدگی زانو مانند شکستگی مرکب، توصیه کند.در حین جراحی تعویض زانو، قسمت آسیب دیده مفصل زانو برداشته میشود و سطح استخوان صاف میشود. در یک تعویض جزئی ، فقط یک قسمت از زانو روی آن عمل میشود. در عمل تعویض کامل مفصل زانو، سه قسمت زانو جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد. تعویض بخشی از مفصل زانو برای بیمارانی که کاندیدای خوبی برای این روش هستند، نسبت به تعویض کامل مفصل میتواند کم تهاجمیتر باشد. یک دستگاه کوچک برای ایجاد شکل طبیعی و ساختار مفصل در زانو گذاشته شده و دامنه طبیعی حرکت را کنترل میکند. جراح ارتوپد زانو عمل تعویض مفصل را با استفاده از هر دو روش سنتی و حداقل تهاجمی انجام میدهد. رویکرد حداقل تهاجمی در بسیاری از موارد به دلیل توانایی آن در ارائه چندین مزیت از جمله موارد زیر در نظر گرفته شده است:
- نتایج بهتر زیبایی شناختی
- عوارض پایین تر
- بهبود سریعتر
جراحیهای کمتهاجمی همچنین میتوانند زمان بهبودی کمتری نسبت به همتایان سنتی خود داشته باشند. بیماران تا چند روز پس از جراحی در بیمارستان و تحت مراقبتهای ویژه برای کاهش خطرات احتمالی و کنترل وضعیت میباشند.
دکتر ارتوپد خوب چه ویژگیهایی دارد؟
همانگونه که اقدام به درمان و مراجعه به ارتوپد زانو برای درمان زانودرد و پیشگیری از شدت آسیب زانو مهم است، همان اندازه انتخاب دکتر ارتوپد اهمیت دارد. قبل از مراجعه به ارتوپد زانو حتما دربارهی پزشک خود تحقیق کنید. یک ارتوپد خوب ویژگیهای زیر را دارد:
- نوع آسیب بیمار را سریع و دقیق تشخیص میدهد
- اغلب مناسبترین و کم عارضهترین شیوهی درمان را برای بیمار بکار میبرد
- دلسوز بیمار است و تمامی علائم و احساسات بیمار را چک و کنترل میکند
- رابطهی خوب و دوستانهای با بیمار دارد
- از جراحی بعنوان آخرین گزینهی درمان استفاده میکند
- بیمار را به سرعت ناامید نمیکند
- تجربیات بیماران در در روند درمان برای بهبودی سریعتر دراختیار مراجعه کنندگان قرار میدهد.