فیبرومیالژیا نوعی اختلال است که باعث ایجاد درد گسترده در عضلات بدن و خستگی میشود. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دارای تعدادی “نقاط حساس” بر روی بدن و افزایش حساسیت به چیزهای مختلف هستند که به طور معمول دردناک یا ناخوشایند نیستند. آنها همچنین ممکن است خستگی خیلی زیادی را تجربه کنند که متناسب با سطح فعالیت و خواب آنها نیست.
علائم فیبرومیالژیا میتواند با بسیاری از عوارض یا بیماریها همراه باشد و تشخیص آن را دشوار میکند. تشخیص معمولاً پس از رد سایر تشخیص ها توسط پزشک یا روماتولوژیست انجام میشود. علاوه بر لمس تعدادی از نقاط حساس در اطراف بدن، ممکن است پزشک آزمایش خون، اسکن و اشعه ایکس انجام دهد تا سایر دلایل درد را بررسی کند. عارضههایی که میتوانند مانند ویژگیهای فیبرومیالژیا باشند شامل تیروئید کم کار (هیپوتیروئیدی)، کمبود ویتامین D، آرتریت روماتوئید و حتی آپنه خواب هستند.
مدیریت فیبرومیالژیا پیچیده است اما میتواند به بخشهای مختلفی از قبیل دارو، فیزیوتراپی و تغییر عادات بد خوابیدن تقسیم شود.
فیزیوتراپیستهای ما در کلینیک امید یک برنامه درمانی، ویژه علائم شما را تنظیم میکنند تا به شما از طریق فیزیوتراپی به درمان فیبرومیالژیا کمک کنند. این میتواند به بهبود کیفیت خواب، سطح انرژی، توانایی عملکردی و سلامت عمومی شما کمک کند. اگر در مورد روشهای درمانی مختلفی که ما ارائه میدهیم سوالی دارید یا میخواهید یک قرار ملاقات رزرو کنید، با ما از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۲۲۷۸۰۷۰۲ – ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰ تماس بگیرید.
چه عواملی باعث ایجاد فیبرومیالژیا میشوند؟
برآورد میشود که فیبرومیالژیا حدود ۵٪ از مردم را تحت تأثیر قرار میدهد و در زنان بسیار بیشتر از مردان رخ میدهد. مسئله دشوار در مورد فیبرومیالژیا این است که هیچ علت مشخصی وجود ندارد، این یک بیماری التهابی، یک بیماری تخریب کننده یا یک بیماری خود ایمنی نیست. این امر تشخیص و درمان را دشوار میکند.
شروع بیماری فیبرومیالژیا به موارد زیر مرتبط است:
- یک رویداد جراحتی که باعث آسیب دیدگی جسمی میشود.
- رویداد استرسزا / آسیبزای زندگی مانند تصادف اتومبیل یا سوگواری
- بیماری- بیماری ناگهانی یا بیماری مزمن (به عنوان مثال سندرم روده تحریکپذیر یا آیبیاِس، لوپوس، آرتریت روماتوئید)
- اختلال خواب
علائم
علائم فیبرومیالژیا برای هر فرد متفاوت است اما شایعترین علائم عبارتند از:
- درد، سفتی و حساسیت عضلانی به طور گسترده در عضلات و مفاصل (تصویر بالا را ببینید)
- خستگی – اغلب با سطح فعالیت یا میزان خواب فرد تناسبی ندارد.
- بیقراری خواب یا بیدار شدن از خواب بعد از یک خواب طولانی و احساس خستگی در ادامه روز
- اضطراب، افسردگی، اختلالات در عملکرد روده
- حافظه ضعیف یا احساس گیجی و سردرگمی در مغز
درمانها
چندین روش برای کنترل علائم ناشی از این بیماری وجود دارد:
درمان با دارو
پزشک ممکن است برای کمک به درد، مشکلات خواب یا افسردگی که ممکن است به دلیل فیبرومیالژیا تجربه کنید، داروهایی برای شما تجویز کند.
داروها به تنهایی نمیتوانند فیبرومیالژیا را درمان کنند، اما میتوانند علائم شما را در حدی کاهش دهند که به شما امکان میدهد فعالیتهای بدنی ملایم و درمانهای توان بخشی را شروع کنید.
- داروهای تنظیم کننده عصبی: اینها درمانهای تجویز شدهای مانند داروهای ضد افسردگی یا داروهایی است که درد عصبی را هدف قرار میدهند، از جمله پرگابالین و گاباپنتین.
- داروهای ضد افسردگی: داروهای ضد افسردگی، مانند آمی تریپتیلین یا نورتریپتیلین، میتوانند درد را کاهش دهند و به خواب شما کمک کنند.
- پرگابالین و گاباپنتین: پرگابالین و گاباپنتین برای درمان درد عصب استفاده میشوند و نشان داده شده که به برخی از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا کمک میکنند. به احتمال زیاد با دوز کم باید شروع شود و بسته به نحوه پاسخگویی به آنها به تدریج به سطحی که برای شما مناسب باشد افزایش مییابد.
- پاراستامول: پاراستامول میتواند درد برخی از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا را کاهش دهد اما برای همه مفید نیست.
- ترامادول: چند مطالعه کوچک انجام شده است که نشان میدهد دارویی به نام ترامادول موثر است. ترامادول تا حدی به عنوان یک مخدر و تا حدودی به عنوان ضد افسردگی کار میکند. با این حال، پزشک شما ممکن است سایر درمانهای دارویی را بیخطرتر بداند و بهبرای وضعیت شما موثرتر باشد.
ترامادول یک داروی کنترل شده است که فقط با نسخه پزشک برای عود کوتاه مدت بیماری در دسترس است. ممکن است اعتیادآور باشد و افرادی که آن را مصرف میکنند با دقت تحت بررسی قرار میگیرند.
چگونه یک فیزیوتراپیست میتواند به درمان فیبرومیالژیا کمک کند؟
هدف از فیزیوتراپی کمک به بیماران برای کنترل مجدد فیبرومیالژیا است. آنها این کار را با آموزش نحوه درک علائم و بهترین روشهای کنترل درد مفصل و سفتی عضلات انجام میدهند. ورزشهایی که هدف آنها قدرت و انعطافپذیری است، روشهای عالی برای تسکین درد در این نقاط هستند. این روش درد را بدون تشدید علائم بیماران تسکین میدهد. فعالیتهایی مانند تای چی، پیلاتس، پیاده روی، یوگا، تمرینات مقاومتی و دوچرخه سواری میتوانند بسیار مفید باشند. تمرینات هوازی با ضربه کم مانند شنا نیز باید در تمرینات روزانه گنجانده شود. فیزیوتراپیستها همچنین از تکنیکهای زیر استفاده میکنند:
- ماساژ بافت عمیق: اعمال فشار شدید برای رسیدن به بافتهای عمیق و کاهش تنشهای عضلانی.
- اولتراسوند: اولتراسوند از امواج صوتی برای بالا بردن جریان خون در بافتهای آسیب دیده استفاده میکند و به نوبه خود درد را تسکین میدهد.
- تحریک الکتریکی عصبی از راه پوست یا :TENS دستگاه تحریک الکتریکی عصبی از راه پوست سیگنالهای درد را مسدود کرده و منجر به ترشح اندورفین میشود، و از این رو به کاهش درد و سفتی عضلات کمک میکند.
- تمرین مقاومتی کنترل شده: این تمرینات به شما کمک میکند بدون فشار اضافی به مفاصل آسیب دیده، قدرت و انعطاف پذیری عضلات را بهبود ببخشید.
- گرما درمانی: این روش ساده است و همچنین میتواند در خانه انجام شود. از حولههای گرم خشک یا مرطوب برای تسکین عضلات و مفاصل دردناک استفاده میشود.
- طب سوزنی، جایی که سوزنهای خاصی در بالای نقاط فشار وارد پوست میشوند، میتواند برای مدت کوتاهی به تسکین درد شما کمک کند.
- در برخی موارد، فیزیوتراپیست ممکن است تمرینات خاصی را برای کمک به منظور بهبود وضعیت کلی بدن تجویز کند. داشتن وضعیت بدنی خوب میتواند برای افرادی که از فیبرومیالژیا رنج میبرند موثر باشد، به خصوص اگر آنها اغلب درد عضلات دارند.
علائم فیبرومیالژیا میتواند غالباً در تغییر باشند. بیماران کاملاً اطلاع دارند که در با توجه به علائمی که تجربه میکنند، هم روزهای خوب و هم روزهای بد وجود دارد. اگر این اتفاق افتاد، غصه نخورید. فیزیوتراپیست میتواند به شما در سرعت بخشیدن به سطح فعالیتتان کمک کند. این به منظور تشدید علائم شما نیست اما همچنان از فعالیت های روزمره لذت می برید. فیزیوتراپیست همچنین میتواند با استفاده از استراتژیهای مقابلهای، و استراتژیهای کنترل درد و خستگی به شما کمک کند.
عادات خوابتان را بهتر کنید
به نظر میرسد کمبود خواب یکی از دلایل مهم فیبرومیالژیا باشد، بنابراین داشتن یک خواب کافی با کیفیت خوب بخشی مهم از درمان شماست. نه تنها به خستگی کمک میکند، بلکه ممکن است درد شما را نیز بهبود بخشد.
به طور معمول قرصهای خواب توصیه نمیشوند، زیرا بدن می تواند در برابر آنها مقاومت نشان دهد، که میتواند منجر به فرسایش و حتی اعتیاد شود. اما فعالیت منظم، به ویژه ورزشهای هوازی و رفتار درمانی شناختی (CBT) برای افرادی که الگوی خواب به هم ریخته دارند موثر است.
همچنین میتواند به تغییر عادتهای شما در زمان خواب کمک کند. برای کمک به خواب شبانه بهتر دستورالعملهای زیر را دنبال کنید:
- اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب شما تاریک و ساکت است و دمای مطلوبی دارد.
- قبل از خواب یک دوش آب گرم بگیرید تا به بهبود درد و سفتی عضلاتتان کمک کند.
- یک روال منظم را در جایی که هر روز در یک ساعت مشابه میخوابید و بلند میشوید دنبال کنید.
- ممکن است دوست داشته باشید قبل از خواب به موسیقی آرامش بخشی گوش دهید.
- برخی از ورزشهای آرام ممکن است به کاهش تنش عضلانی کمک کنند، اما احتمالاً بهتر است از انجام ورزشهای پر انرژی خیلی نزدیک به زمان خواب خودداری کنید.
- در هشت ساعت قبل از خواب از مصرف کافئین خودداری کنید.
- از خوردن وعدههای اصلی غذایی نزدیک به زمان خواب خودداری کنید.
- اگر سیگار میکشید، سعی کنید سیگار را ترک کنید، یا حداقل نزدیک به زمان خواب سیگار نکشید.
- سعی کنید در طول روز نخوابید.
- از تماشای تلویزیون و استفاده از رایانه، تبلت یا تلفنهای هوشمند در اتاق خواب خودداری کنید.
- ساعت را در طول شب چک نکنید.