تورم زانو، در اثر تجمع مایعات اضافی اطراف مفصل زانو اتفاق میافتد. پزشکان معمولاً به این عارضه افیوژن مفصل زانو میگویند. گاهی به این عارضه آبآوردگی زانو نیز گفته میشود.
تورم زانو غالباً در نتیجهی ضربه، صدمات بیش از حد و یا شرایط و بیماریهای زمینهای ایجاد میشود. ممکن است پزشک برای تشخیص علت تورم، به انجام نمونه برداری از مایع زانو برای تعیین هر گونه عفونت، بیماری یا آسیب، نیاز داشته باشد. تخلیهی مقداری از این مایع، در کاهش درد و سفتی مربوط به تورم نیز مؤثر خواهد بود. پس از تعیین علت اصلی تورم زانو، درمان آغاز خواهد شد.
فهرست مقاله
علل بروز مشکل
انواع بسیاری از مشکلات اعم از صدمات ناشی از ضربه، بیماریها و مشکلات دیگر میتوانند علت تورم زانو باشند.
جراحت
وارد آمدن آسیب به هر بخشی از زانو میتواند علت تجمع مایع مفصلی بیش از حد در آن باشد. صدماتی که میتوانند باعث تجمع مایع در داخل و اطراف مفصل زانو شوند، عبارتند از:
- پارگی رباط صلیبی، بویژه رباط صلیبی قدامی
- پارگی مینیسک زانو
- التهاب ناشی از استفادهی بیش از حد
- شکستگی استخوان
بیماریها
بیماریها و شرایط زمینهای که میتوانند منجر به تجمع مایع در داخل و اطراف مفصل زانو شوند، عبارتند از:
- آرتروز زانو
- روماتیسم مفصلی
- عفونت
- نقرس زانو
- شبه نقرس
- تورم کیسههای مفصلی
- کیست
- تومور
عوامل خطرساز
- سن: احتمال بروز تورم و آبآوردگی زانو، با آرتروز در ارتباط است که خطر بروز این مشکل نیز با افزایش سن، افزایش مییابد.
- ورزش: افرادی که در ورزشهای درگیر با خم و راست کردن زانو مانند بسکتبال، مشارکت دارند، بسیار در معرض ابتلا به انواع مختلف جراحات زانو که میتوانند به تورم منجر شوند، قرار دارند.
- چاقی: اضافه وزن، فشار بیشتری را بر مفصل زانو وارد میکند، این بار بیش از حد، بر مفصل و بافت زانو تحمیل شده و باعث فرسایش زانو و تورم آن میشود. چاقی خطر ابتلا به آرتروز را نیز افزایش میدهد و همانطور که قبلا نیز به آن اشاره شد، این عارضه یکی از علل رایج تورم زانو است.
علائم
علائم و نشانههای عمدهی آبآوردگی زانو عبارتند از:
- تورم: نواحی اطراف کاسهی زانوی آسیبدیده، بویژه زمانیکه در مقایسهی با زانوی طبیعی قرار بگیرد، به طرز محسوسی متورم دیده میشود.
- سفتی زانو: تجمع مایعات اضافی در مفصل زانو میتواند از خم و راست کردن کامل پا جلوگیری کند.
- زانو درد: بسته به علت آبآوردگی زانو، ممکن است زانو بسیار دردناک باشد تا حدی که تحمل وزن بروی آن بسیار دشوار و یا حتی غیرممکن میشود.
عوارض
تورم زانو میتواند به ایجاد عوارضی منجر شود، این عوارض عبارتند از:
- از دست رفتن عضلات: مایع جمع شده در زانو میتواند بر عملکرد عضلات تأثیر گذار باشد و منجر به تضعیف و آتروفی عضلات ران شود.
- کیسهای پر از مایع (کیست بیکر): تجمع مایع در زانو میتواند به شکلگیری یک کیست بیکر در پشت زانو منجر شود. یک کیست بیکر متورم میتواند بسیار دردناک باشد، لیکن معمولاً با یخگذاری و فشرده سازی بهبود مییابد. در صورتی که تورم شدید باشد، ممکن است به تخلیهی مایع نیاز شود (آسپیراسیون کیست).
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که هر کدام از موارد زیر برای شما به وجود آمد، حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- اقدامات مراقبتی و داروهای تجویزی باعث تسکین درد شما نشود.
- یکی از زانوها در مقایسه با زانوی دیگر قرمزتر شده باشد و در هنگام لمس احساس گرمی را به دست منتقل کند.
آزمایشات و تشخیص
به احتمال زیاد پزشک با بررسی جزئیات سابقه پزشکی بیمار و انجام معاینات فیزیکی، فرایند درمان آب آوردن زانو را آغاز میکند. پس از آن ممکن است به انجام آزمایشاتی برای تشخیص علت زمینهای تورم زانو نیاز باشد.
تصویربرداری پزشکی
تصویربرداری پزشکی با هدف نمایش محل بروز مشکل انجام میشود. روشهایی که برای این کار مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- تصویربرداری اشعهی ایکس: اشعهی ایکس برای تصویربرداری از استخوانهای شکسته یا دررفته مورد و تشخیص ورم مفاصل مورد استفاده قرار میگیرد.
- سونوگرافی: این آزمایش با هدف بررسی آرتریت یا اختلالات مربوط به تاندونها و رباطها مورد استفاده قرار میگیرد.
- ام آر آی: این روش تصویربرداری نیز برای تشخیص صدمات وارده به بافت نرم، تاندونها و رباطها، که در تصویربرداری اشعه ایکس قابل مشاهده نیستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
آسپیراسیون مفصل (آرتروسنتز)
در این روش پزشک مایع تجمع یافته در زانو را برای بررسی وجود هر کدام از موارد زیر، از آن خارج میکند:
- خون، که ممکن است به علت آسیب یا اختلالات خونریزی وجود داشته باشد.
- باکتریها، که میتوانند منجر به عفونت شوند.
- کریستالهایی که معمولاً در بیماریهای نقرس یا شبه نقرس مشاهده میشوند.
داروها و شیوههای درمانی
روشهای درمان آب آوردن زانو بسته به علت تورم زانو، شدت آن و سابقهی پزشکی بیمار متفاوت خواهند بود. فرایند درمان اغلب شامل تسکین درد و تخلیهی مایع از مفصل زانو میشود.
داروها
در صورتیکه استفاده از مسکنهای بدون نسخه کارساز نباشد، ممکن است پزشک داروهایی خوراکی را برای تسکین درد تجویز کند. برای کاهش التهاب، پزشک ممکن است مصرف یک کوتیواستروئید خوراکی مانند پردنیزون را توصیه کند. برخی از انواع دیگر استروئیدها را میتوان مستقیماً به مفصل زانو تزریق کرد.
روشهای تزریقی
- در مواقعی که تورم بسیار گسترده باشد و یا درد و ناراحتی، طاقت بیمار را تاب کرده باشد، تخلیهی مایع جمع شده در زانو میتواند در تسکین درد و فشار بسیار مؤثر باشد. کاهش درد و تورم در بهبود توان حرکتی مفصل زانو بسیار مؤثر خواهد بود.
- تخلیهی مایع عفونی: در شرایط بروز عفونت شناخته شده، تخلیهی مایع تجمع یافتهی آلوده در تسکین درد، بهبود توان حرکتی مفصل و جلوگیری از آسیب به آن بسیار کارآمد خواهد بود.
- تزریق دارو به مفصل زانو: تزریق و آسپیراسیون زانو در زمان مناسب، باعث تسکین شرایط مفصل خواهد شد.
- اوزون تراپی: اوزون تراپی، نوعی تکنیک تزریقی است که از اوزون برای تزریق به مفصل زانو استفاده میشود. استفاده از اوزون برای تزریق، روند بهبودی تورم مفصل زانو را بسیار سریعتر از درمانهای قدیمی به پیش میبرد. از آنجایی که مولکول اوزون به شدت واکنشپذیر است، تزریق آن به کپسول مفصلی باعث تحریک فرایند ترمیم مفصل فیبروبلاستی خواهد شد.
ماساژدرمانی
در صورتی که منعی نداشته باشد، ماساژ ملایم زانو و نواحی اطراف آن، منجر به کاهش میزان تورم خواهد شد. در این روش پزشک، با وارد آوردن فشاری اندک و حرکتی چرخشی و ملایم، پوست روی زانو را، با هدف کشیدگی و انبساط بافت همبند زیر آن، که بخش عمدهای از عروق لنفاوی در آن واقع شدهاند، ماساژ میدهد. این عمل تا زمانیکه پوست نرمتر، گرمتر و منبسطتر شود، ادامه پیدا میکند. سپس با تغییر موقعیت دست از روی زانو برروی مفصل ران، یعنی ناحیهای که غدد لنفاوی در آن قرار گرفتهاند، عمل ماساژ ادامه مییابد.
جراحی و سایر شیوههای درمانی
ممکن است انجام جراحیهایی از قبیل آرتروسنتز (کشیدن مایع از زانو)، آرتروسکوپی (وارد کردن یک لولهی سبک به مفصل زانو) و یا تعویض مفصل زانو، برای درمان علت زمینهای تورم زانو نیاز باشد.
برای درمان ورم و آب آوردن زانو روش های دیگری ازجمله لیزر درمانی و تحریک الکتریکی جلدی (تی ان اس) نیز وجود دارد.
درمانهای خانگی و تغییرات در سبک زندگی
اقدامات مراقبتی ممکن برای درمان و کنترل تورم زانو عبارتند از:
- استراحت: از انجام فعالیتهایی که نیاز به تحمل وزن دارند، تا حد امکان پرهیز کنید.
- یخ درمانی و بالا قرار دادن زانو: برای کنترل درد و تورم، هر ۲ تا ۴ ساعت، مقداری یخ را برای ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بر روی زانوی خود قرار دهید. در موقع انجام این کار، زانوهای خود را بالاتر از قلب خود قرار دهید. برای راحتی از چند بالش استفاده کنید.
- استفاده از مسکن: مصرف مسکنهای بدون نسخهای چون استامینوفن (تیلنول، غیره) و یا ایبوپروفن (ادویل، موترین IB و غیره)، در کاهش درد زانو، بسیار مؤثر خواهد بود.
پیشگیری
تورم زانو میتواند در نتیجهی وارد آمدن یک آسیب یا یک بیماری مزمن ایجاد شود. برای مدیریت سلامت کلی خود و جلوگیری از بروز آسیب عمل به توصیههای زیر بسیار مؤثر خواهد بود:
- تقویت عضلات اطراف زانو: عضلات قوی اطراف زانو میتوانند فشار وارد بر این مفصل را تقلیل دهند.
- انتخاب ورزشی کم آسیب: فعالیتهای ورزشی خاص مانند ایروبیک در آب و شنا، فشار تحمل وزن دائمی را برروی مفصل زانو وارد نمیآورند.
- حفظ وزن سالم: اضافه وزن منجر به بروز آسیبهای فرسایشی و در نهایت تورم زانو خواهد شد.
26 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام
به شدت نیاز به راهنمایی دارم،لطف کنید.
من تو فوتبال زانوم چرخید،فرداش زانوم متورم شد،بعد از یخ درمانی،۴ روز بعد به دکتر مراجعه کردم که اب زانو رو تخلیه و اتل بستن و گفتن ۶هفته بعد ام ار ای بگیرم و سه هفته استراحت نوشتن،پنج روز بعد مجددا پام اب اورد به طوری که تحمل درد طاقت فرسا بود،
سوالم این هست،که ایا میشود اب زانو را تخلیه و بلافاصله جراحی کنند،در ام ار ای اول پارگی acl مشاهده شده بود،
و اینکه من تا کی پام تو اتل بمونه،اصلا میشه بعد از خالی شدن اب زانو راه رفت تا در یک فرصت مناسب جراحی کرد؟؟
سلام باید دارو درمانی شروع شود و یک دوره فیزیوتراپی و سپس جراحی انجام شود
سلام،من حدود ۱۰روزه که کشاله داخل رانم درد داره ویه مقداری ورم هم داره انقدر درد زیاد بود که به اورژانس رفتم و اونجا برسی کردند که بعد از انجام ام آر آی متوجه آب آوردگی شدند،دارو های مسکن بهم دادن اما هنوز درد دارم و نمیتونم راه برم درد همینطور رفته پائینتر وزانوم هم درد گرفته میخوام بدونم ماساژ دادن،راه رفتن و بستن با باند کشی بهتر میشه یا نه ویا اینکه اصلا نیاز به جراحی داره یا خودش خوب میشه ممنون میشم اگه راهنماییم کنید
سلام می توان با تزریق تخصصی گاز ازون و یا prp ان را درمان کرد
سلام من حدودا پنجاه روز پیش برای مسابقه دو تمرین شروع کردم بعد ده روز هر دو زانو شروع ب درد کرد و دکترا گفتن ی ماه استراحت کن خوب میشه.الان بعد چهل روز رفتم ام ار ای گرقتم .میگن غضروف پات نرمه ولی تو ام ارای پارگی جزی زباط نوشته .
و فیزو تراپی نوشتن و استخر و داروهای مفصل و غضروف ساز.
ولی پیش دکتر رماتیسم رفتم میگه پات اب اورده اصلا نمی تونی فیزو تراپی و استخر بری .تا ی سال هم نباید بدوی
موندم حرف کدومشو گوش کنم.و میخاستم بدونم چند وقت میشه خوب بشه
من ی پنجاه روز دیه مسابقه دو دارم.ممنون
لطفا مدارک پزشکی را در تلگرام یا واتس اپ ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵ ارسال کنید تا نظر دقیق تری بتونم بدم
سلام من یک هفته بیش زانوم متورم شد ودکتر برام ام ار ای نوشتند که فردا باید برم ولی با توجه به مراقبتهای خانگی الان درد م خیلی خیلی کم شده تورم اطراف زانو کمتر شده ملی رانم تبل تراز اون یکیه وموقع راه رفتن احساس میکنم بام خیلی سنگین تراز اون یکیه به طوریکه احساس بدی دارم به نظر شما مشکل خاصیه در ضمن من ورزشکار کراس فیتم وهمزمان دو ورزش را انجام میدم وبعد از تمرین این اتفاق برام افتاد
باید حتما دوره درمان را کامل کنید و بعد ورزش رو شروع کنید (پس از دوره فیزیوتراپی تخصصی) که موجب مزمن شدن مشکل زانو شما نشود
سلام
من به کوهنوردی خیلی علاقمندم ولی متاسفانه هردفعه که میرم تا یکهفته الی ده روز زانوم خم نمیشه وبالای زانوم متورم ودردناک میشه به غیرازاستفاده از باتوم دیگه چه اقداماتی کنم که بتونم بدون درد کوه برم
با توجه به توضیحات شما باید حتما ام ار ای تهیه شود احتمالا اسیب منیسک دارید.
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام من خانم ۳۵ساله هستم که دو ماه متوجه شدم زانوم اب اورده و دکتر م در سه مرحله به پام کورتون تزریق کرده ولی هیچ فایدهای نداشته باید چیکار کنم گفته باید غضروف ساز بزنم میترسم لطفا راهنمایم کنید
باید دارو های مکمل استفاده کنید و فیزوتراپی به همراه ورزش درمانی انجام دهید
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام زیر زانوم ورم کرده دردش کمه اما وقتی کارکنم ورمش ودردش بیشتر میشه باید چیکار کنم
به منظور درمان باید دارو تجویز شده و فیزیوتراپی انجام شود
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
با سلام؛ مینیسک آسیب دیده و تورم زانو چقدر زمان می برد تا به خودی خود ترمیم شود؟ چون بنده دچار چنین عارضه ای شده و در حال حاضر به دلیل بیکاری پولی هم برای درمانش در اختیار ندارم. ممکن است در این زمینه بنده را مساعدت و راهنمایی فرمائید؟ درد زانوی پای راستم واقعاً شرایط راه رفتن راحت را از من سلب کرده.
این تورم به خودی خود از بین نمی رود و اگر بیش از یکماه بماند موجب اسیب بیشتر زانو خواهد شد
باید دارو تجویز شده و فیزیوتراپی انجام دهید
سلام اقای دکتر من یه مدتی پام قفل شده بود باز بسته نمیشود یا خیلی سخت الان وقتی پام باز بسته میکنم یه چیز های از زیره زانوم در میاد باید حول بدم بره زیره زانوم خاهش راهنمای کنید ممنون
این موارد کیست های کوچکی است که در زانو تشکیل شده است و بهتر است پس از معاینه بالینی دارو درمانی را شروع کنید
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام من بیست سالمه، دو روز داخل خونه بیش از اندازه راه رفتم الان دو روزه زانوی سمت چپم ورم کرده.. دیروز دردش شدید بود ولی امروز دردش کمتر شده باهمون ورم قبلی،ایا این ورم از بین میره؟و اینکه دلیلش چی میتونه باشه؟البته من کلا فعالیتم زیاده ولی این دو روز دیگه خیلی راه رفتم.
التهاب به خاطر نیروهای نامعمول ایجاد شده است و بایک فعالیت ساده بنابراین بهتر است برای پیشگیری از عود مجدد معاینه شده و عکس رادیوگرافی از زانو تهیه شود
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام من ۳۵ ساله هستم ۱۷ سال پیش تصادف کردم زانوم شکست و دوتا پیچ گذاشتن دکتر گفت میشه دائم بمونه الان دوساله درد شدیدی دارم دکتر عکس رادیولوژی رو دید و گفت مفصل بین استخوان زانو از بین رفته و اب اورده یه دکتر دیگه میگه اگه دردت زیاده باید ببرمت اتاق عمل پاهاتو باز کنم ببینم مینیسکه رباطه یا چیز دیگه از درد دیگه نمیتونم راه برم چیکار کنم؟
تصویر ام آر آی رو در واتس آپ ارسال نمایید
۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵
سلام من زانوم اب اورده چیکار کنم خوب بشه
به منظور بررسی لطفا سن، علائم و تصویر مدارک پزشکی را در شماره واتس اپ ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵ ارسال نمایید
سلام آقای دکتر من قریب دوساله عمل aclوپاره گی منیسک انجام دادم،شکر خدا خوبم ،فیزیوتراپی خیلی خوبی بعداز عمل انجام دادم،ولی متاسفانه الان بعداز هر تمرین فوتبال زانوم تا دو سه روز بدون درد ورم داره،ممنون میشم برا رفع ورم راهنمایی بفرمائید،لطفا توضیحی درباره علت ورم زانوی بنده بفرمائید،متشکرم
احتمالا فشار های نا متوازنی بر کپسول مفصلی دارید که با کمک کفی های طبی و زانوبند می توان آن را کنترل کرد
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰